Mutlaka Sorgulaman Gereken 5 Soru
Merhaba arkadaşlar, ben Kazım Gökay Çiftci, Sorgu Vakti kanalının içerik editörüyüm. Bugün sizlere düşünmeye ve sorgulamaya nereden başlamanız gerektiğinden bahsedeceğim. Bu soruları sakın sorgulamadım deme!
İçerik Haritası
1- Ben Kimim?
Sormanız gereken ilk soru bu. Felsefi düşüncelerinizin tamamını, inşa ettiğiniz bir bina gibi düşünün; temeliniz sağlam olmazsa, binanız yıkılır. Bu yüzden, en önce kim olduğumuzu ve neden sorguladığımızı öğrenmemiz gerekiyor. Kendimiz hakkında en güvenilir bilgiye de bilimle ulaşabiliriz. Bilimin desteği ile düşüncelerimiz şekillenmeli. En azından bir insan, diğer canlılardan farklı olduğu için sorgulayabildiğini bilmeli. Kendi özelliklerini, nereden geldiğini, tarihini bilmeli.
Matematikte; sorunun çözümüne yanlış başlarsanız, devamında her adımı doğru dahi yapsanız hiçbir önemi olmaz, çünkü cevaba ulaşamazsınız. Bu yüzden ilk olarak kendinizi tanımalısınız.
2- Nasıl Oldum?
Artık kim olduğunuza dair fikriniz var. Şimdi nasıl olduğunuza geçebilirsiniz. Kim tarafından bu dünyaya getirildiniz? Nasıl böyle bir vücuda sahip olabildiniz? Gibi bir sürü farklı soruyu sormaya başlayabilirsiniz. Kendinizi tanıdığınız için, nasıl olduğunuza dair bulduğunuz cevaplara daha mantıklı yaklaşabileceksiniz.
3- Para Kazanmam Gerekiyor Mu?
Önem olarak bu listeye girmeyi hak etmese de günümüzde hepimizin odak noktası olan para konusunu düşünmeden geçmememiz gerekiyor. Neden para kazanmamız gerekiyor? Parayı hayatımızda nasıl bir konumda görmeliyiz? Gibi sorulara cevap bulmamız lazım. Eğer doğru bakış açısı ile paraya yaklaşmazsak, düşündüğümüz şeylerin bir önemi kalmayabilir ve para kazanma uğraşı içinde çürüyüp gidebiliriz. O yüzden hayatımızda büyük yer edinen para mevzusunu derin bir şekilde düşünmemiz gerekiyor. Bu konu hakkında da bir video çok yakında gelecek, kanalıma abone olarak siz de haberdar olabilirsiniz. (bkz; https://www.youtube.com/sorguvakti)
4- Doğru ve Yanlış Kavramları
Doğruyu ve yanlışı ayırt etmeden de düzgün bir şekilde ilerleyemeyiz. Bazen hayatta net çizgiler iyidir. Doğruyu ve yanlışı ayırırsak, düşündüklerimizi benimseme ve uygulama konusunda daha iyi bir iş çıkarmış oluruz. Ne doğru? Kime göre doğru? Bu soruları derinlemesine düşünmek gerekiyor. Unutmamalıyız ki, doğru dediğimiz çoğu şey; anlık ve çevremizin bize işaret ettiklerinden ibarettir. Bu yüzden neyin doğru, neyin yanlış olduğunu detaylı bir şekilde araştırıp, düşünmeliyiz.
5- Yaşam ve Amacı
Neden yaşadığınızı, ne uğruna çabaladığınızı bilmiyorsanız boşluğa düşersiniz. Her insan hayatta zor süreçler geçirir. Bu zor süreçlerde de felsefi konulara ilgisi artar. Fakat şöyle bir problem var ki, hayattan bıktığımız durumda düşünmek, sorgulamak işimize yarasa da pek verimli olmaz. Eğer ne uğruna yaşadığımızı, sağlıklı düşünebiliyor iken çözebilirsek, zorda kaldığımızda doğruyu bulmamız kolaylaşır. Yaşamın sırlarını düşünmekle elde edemeyiz fakat nasıl doğru yaşayacağımızı düşünerek bulabiliriz.
Sonuç
Kendimce böyle bir ilk 5 oluşturdum. Buraya eklenebilecek daha bir sürü konu var fakat temelinizi sağlam oturtursanız, ilerlemeniz de o kadar güvenli olur. Çünkü biliyorum; bir çoğunuz temel konuları düşünmeden derin düşüncelere dalmış ve işin içinden çıkamaz halde. Beynimizi bilgi çöplüğüne dönüştürmenin bir anlamı yok. Zaten biz istemeden beyin bunu yapıyor. Bu yüzden ilk olarak cevaplanması ve düşünülmesi gereken konuları sizlerle paylaştım.
Yazımı beğendiyseniz, aşağıdan yorum yapmayı unutmayın! Ayrıca bu yazının videosunu aşağıdan kolaylıkla izleyebilir ve Youtube kanalıma abone olabilirsiniz. Görüşmek üzere!